Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΜΠΡΑ
 

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια παράσταση με “Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν” στο θέατρο του Άλσους Νέας Σμύρνης. Η Χριστίνα Αλεξανιάν υποδύθηκε την μάνα της Ανζέλ, Σοφία αλλά και την ίδια.  

 
Η ιστορία που μας διηγήθηκε ξεκινάει από τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 και καταλήγει στο θάνατο της Ανζέλ το 1991. Σε 1 ώρα και 20 λεπτά άλλαξαν εποχές, πρόσωπα και μέρη. Ξεκίνησε από τα μέρη της Αρμενίας που έμενε η οικογένεια Κουρτιάν, αμέσως μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων η μαμά Σοφία με τα τρία της παιδιά, την Κουήν, την Ανζέλ και την Ρόζα στη χριστιανική γειτονιά του Αφιόν Καραχισάρ λίγο μετά την έλευση του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία πήγαν στη Σμύρνη και μετά από την Μικρασιατική Καταστροφή στην Κρήτη.
 
 Από την Κρήτη στον Πειραιά και μετά τον βομβαρδισμό του το 1941 στην Αθήνα. Όπως είπε στο τέλος και η ίδια η Ανζέλ “Μια ζώη πόλεμος” και μια ζωή άλλοι τόποι.  Την θεατρική διασκευή του βιβλίου “Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν(μνήμες από τη Μικρασία, 1915-1924) και τη σκηνοθεσία ανέλαβε η ίδια η Χριστίνα Αλεξανιάν. 
 
Ο Haig Yazdijian τραγούδησε και έπαιξε στο ούτι  του παραδοσιακά αρμένικα και ελληνικά  τραγούδια.

 

Να πω ότι εκεί ήταν η κόρη της Ανζέλ, Νέλλη και ο δισσεγγονός της Ουσίκ οι οποίοι τραγούδησαν το τραγούδι στο τέλος της παράστασης.

Απάντηση